Arch Linux

Från Archlinux wiki
Hoppa till: navigering, sök

Arch Linux är en självständigt utvecklad i686/x86-64 gemeskapsdistribution, baserad på ett rullande släppschema riktad mot kompetenta GNU/Linux användare som erbjuder stora binära förråd med välutvecklad pakethantering, likaså ett ports-liknande paketeringssystem. Utvecklingen fokuserar på en balans mellan minimalism, elegans, korrekt kod och modernitet. Version 0.1 (Homer) släpptes den 11 Mars 2002.

Innehåll

Fördelar

Arch tillhandahåller en minimal miljö vid installationen, (inget GUI), kompilerad för i686/x86-64 arkitekturer. Arch är lättviktig, flexibel, enkel och siktar på att vara väldigt UNIX-lik. Dess designfilosofi och implementation gör den enkel att expandera och forma till vilket sorts system du än bygger; från en minimalistisk CLI-baserad maskin till den mest grandiosa och innehållsrika skrivbordsmiljön tillgänglig. Istället för att behöva ta bort onödiga paket som du inte vill ha, så låter Arch dig bygga upp ditt system utifrån en minimal grund utan några förvalda preferenser. Det är användaren som bestämmer vad Arch Linux skall vara.

Unik pakethantering

Arch är baserad på ett enkelt-att-använda paketsystem (pacman) som tillåter dig att uppgradera hela ditt system med ett komanndo. Pacman är kodad i C och designad från grunden upp att vara lättviktig, enkel och väldigt snabb. Arch tillhandahåller också ett ports-liknande system för att bygga paket (Arch Build System) som gör det enkelt att bygga och skapa paket från källkod, vilka också kan synkroniseras med ett kommando. Du kan till och med bygga om hela ditt system med ett kommando. Allting görs ganska enkelt och transparent. Släppschemat baserad på en rullande model med sömlösa uppgraderingar gör det möjligt att bara installera en gång, utan att någonsin behöva ominstallera eller genomföra detaljerade systemuppgraderingar från en version till nästa.

Modernitet

Arch Linux strävar efter att tillhandahålla de senaste stabila versionerna av sin mjukvara, baserad på ett rullande släppschema. För tillfället tillhandahåller vi ett nerbantat grundläggande paketförråd för de minimala i686 och x86-64 baserade systemen, tusentals av ytterligare högkvalitativa binära paket genom både utvecklar- och användarunderhållna förråd och många tusen av PKGBUILD skript, för att bygga och skapa paket från källkod. Arch tillhandahåller vanilla mjukvara utan någon programfix; paket erbjuds från rena upstream källor, på det sätt den ursprungliga författaren tänkte sig att de skulle distributeras. Patchning förekommer bara i extremt ovanliga fall, för att förhindra allvarliga fel baserade på versionskrockar på grund av det rullande släppschemat. Arch inkorporerar många av de nya funktionerna tillgängliga för GNU/Linux användare, inklusive moderna filsystem (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), LVM2/EVMS, mjukvaru-RAID, udev stöd och initcpio, likaväl som den senaste tillgängliga kerneln.

Enkelhet

Riktlinjerna för Arch baseras på en filosofi riktad mot att hålla det enkelt. Arch Linux bassystem är helt enkelt den minimala, men ändå funktionella GNU/Linux miljön; Linux kerneln, GNU toolchain, och en handfull valfria terminalbaserad verktyg som links and Vi. Denna rena och enkla startpunkt tillhandahåller en grund för att expandera systemet till det användaren behöver.

Archs enkla init system inspireras utav *BSD sätt att inkorporera signaler från en enkel fil (rc.conf) istället för SysVinits katalogstruktur med dussin av symboliska länkar för varje körnivå (runlevel).

Systemkonfiguration sker genom att redigera enkla textfiler.

Ytterligare läsning

Archs hemsida är http://www.archlinux.org/ där du också kan hitta länkar till användarforumen, officiell dokumentation och allt annat som har att göra med Arch. Du kan också läsa Riktlinjerna för Arch för ytterligare information om du missat något här.

Personliga verktyg